dreessen willemse architecten

Villa VW

Heerlen

Villa VW is gelegen dicht nabij het centrum van Welten, een ‘dorpskern´ aan de rand van Heerlen. Op de locatie bevond zich een semi-bungalow uit de jaren zestig. De eerste stap in het ontwerpproces bestond uit een studie naar de mogelijkheden om het bestaande woonhuis deels te renoveren en uit te breiden. Deze studie wees uit dat de bestaande villa, onder andere door lage verdiepingshoogte en een slechte staat van onderhoud, niet geschikt was voor behoud of transformatie voor realisatie van het woonprogramma van de opdrachtgever.

De villa stelt zich bescheiden op in het oude bebouwingslint van het dorp. Het gebouw is teruggeplaatst vanaf de straat en de onderste bouwlaag is in de helling gerealiseerd. De woning bestaat uit twee volumes, van elkaar gescheiden door smalle lichtstraat. De schaal van deze volumes sluit aan op de maat van de bebouwing van de straat. Aan de achterzijde zijn de volumes diep ingesneden: hier bevinden zich ruime schuifpuien en overdekte terrassen, die de leefkeuken, living en masterbedroom royaal verbinden met de tuin.

2013 - 2016