dreessen willemse architecten

2023.05.26 Opgeleverd: De Frontier in Ligne, Sittard

Afgelopen maand zijn de 8 appartementen en commerciële ruimte van De Frontier opgeleverd. Het project vormde een van de laatste puzzelstukken in het centrumplan Ligne, gelegen aan de schootsvelden in het centrum van Sittard. De gevel is uitgevoerd in gebezemd stucwerk, met brons geanodiseerde aluminium geveldelen, die gevouwen zijn.

Bekijk het project: De Frontier, Sittard

2023.05.16 In detail: Reliëf in metselwerk

Voor woonhuis FDN in Boxmeer ontwierpen wij een patroon in het metselwerk, een groot reliëf dat overhoeks doorloopt van voor- naar zijgevel. Het zonlicht zorgt voor een rijke en speelse schaduwwerking. Complimenten voor het vakmanschap van aannemer Martens Bouw.

2023.03.20 Nazareth Maastricht: Eerste woningen opgeleverd

Afgelopen vrijdag zijn de eerste levensloopbestendige nieuwbouwwoningen in Nazareth opgeleverd! De bewoners ontvingen hun sleutels en kunnen aan de slag om van hun huis een thuis te maken. In totaal worden er 28 duurzame nieuwbouwwoningen opgeleverd.
 

Bekijk het project: Nazareth, Maastricht

2023.02.13 Volta Limburg: een nieuw thuis

Voor Volta Limburg werken wij aan een duurzaam bedrijfspand in Echt, waar de Volta bedrijven Fraku Installaties en warmtespecialist, Willems Koeltechniek bv, Volta Solar BV en Volta Limburg BV hun nieuwe thuis zullen vinden. Op het perceel van totaal 12.000 m2 komt onder andere kantoor, een showroom, een ontwikkel-, test- en demonstratieruimte, een opleidingscentrum en een warehouse. De verwachte oplevering staat gepland voor het tweede kwartaal van 2024. Het bouwbord is geplaatst!

2023.01.20 Centrumplan Malpertuis: start sloop

In opdracht van de gemeente en Woonpunt komt er een nieuw centrumplan in Malpertuis. De sloop is inmiddels gestart, op RTV Maastricht licht Martijn Segers van Woonpunt de plannen voor de nieuwbouw van de 59 duurzame sociale- en middenhuur woningen verder toe.

Lees verder en bekijk de reportage op RTV Maastricht.nl

22.12.2022 Nieuw: Villa JS, vensters op het landschap

Afgelopen zomer heeft fotograaf Hugo Thomassen Villa JS vastgelegd. Twee volumes, licht ten opzichte van elkaar gedraaid, liggen hoog op de helling van de Kollenberg. Grote vensters oriënteren zich op het uitzicht in de verschillende windrichtingen, over de stad Sittard, tot ver over de landsgrens naar België.

2022.12.19 Nieuw: Fibrillendonk, verduurzaming met respect voor de oorspronkelijke architectuur

Afgelopen zomer zijn is de renovatie en verduurzaming van 67 sociale huurappartementen voor Woonpunt Maastricht afgerond. De heldere lijnen van de oorspronkelijke architectuur worden gerespecteerd en versterkt. De nieuwe entree nodigt uit, semitransparante borstweringen zorgen voor rust en privacy.

Bekijk het project: Fibrillendonk Maastricht

2022.11.11 Schüco Magazine: Duurzame en energieneutrale villa

Het ontwerp van de woning in Limburg bestaat uit 2 losse bouwblokken, gedragen door een in het werk gestort basement, verbonden door een glazen corridor. Een patio tussen de volumes brengt licht in het midden van de woning en filtert de zichtlijnen. Beide volumes zijn opgebouwd uit massieve thermische bouwstenen die vochtregulerend, isolerend en constructief dragend zijn. Alle kozijnen zijn hoogwaardige thermisch geïsoleerd en voorzien van triple glas. Hierdoor is een zéér duurzame, energie-neutrale woning gerealiseerd. Door de goede samenwerking met de aannemer en gevelleverancier, kon de hoge kwaliteit van het architectonische ontwerp in de praktijk tot in de details perfect worden gerealiseerd.

Met: Moonen Bouw BV, Nuth en ITH kozijn & Geveltechniek, Heerlen
 

Lees het hele artikel op: www.schueco.com

2022.09.13 De Limburger: Watertoren aan de vergetelheid onttrokken

Ooit was de watertoren aan de Heerlerbaan in Heerlen een icoon, maar zo'n vijftig jaar geleden werd de toren bijna helemaal gesloopt. Onze opdrachtgever, een aannemer, kocht het industrieel erfgoed van WML en vroeg ons er een woning in te ontwerpen.

2022.08.06 De Limburger: Malpertuis - Woningen op plek gedateerd winkelcentrum

In opdracht van Woonpunt werken we aan het ontwerp voor 61 nieuwbouw appartementen in de sociale en middenhuur. De winkels aan het Malpertuisplein staan leeg, de bestaande zijn te klein en niet goed te verduurzamen en bovendien niet levensloopbestendig te maken. Ziegler Brandenhorst tekende voor de stedenbouwkundige opzet en ontwerp de openbare ruimte, die dit deel van Maastricht aanzienlijk zal vergroenen. "Je woont niet aan de straat, maar aan een park. De woningen op de begane grond krijgen een eigen voordeur". Typerende elementen van de oorspronkelijke architectuur van stadsarchitect Dingemans keren terug, zoals de uitsparingen met balkons. De ornamenten bij de trappenhuizen worden teruggeplaatst in de nieuwbouw.

2022.08.03 Bauwelt: Schemenhafte Reminiszenz

Het Berlijnse vakblad 'Bauwelt' publiceert ons project 'Cielo, Sphinxkwartier' in Maastricht. In het project voor 36 stadswoningen op een ondergrondse parkeergarage hebben we speciale vormstenen ontworpen, waarmee patronen in de metselwerk gevels zijn gemaakt. Deze herinneren aan de stapels keramische kopjes en schoteltjes, die de Sphinxfabrieken vroeger op dit terrein produceerde.

Lees het hele artikel in de Bauwelt: Schemenhafte Reminiszenz - Fassadengestaltung im Sphinxquartier Maastricht
Bekijk het project: 36 Stadswoningen Cielo, Sphinxkwartier Maastricht

2022.08.01 In uitvoering: Nazareth Maastricht

De bouw van de 28 woningen in Nazareth, gelegen tussen de Groene Loper en Groene Wig in het noorden van Maastricht, vordert nu snel. Met de plaatsing van de staalconstructie worden de karakteristieke contouren van de lessenaarsdaken herkenbaar.

Bekijk het project: Nazareth Maastricht

2022.07.25 The Art of Living - Part V: Villa J-M

Afgelopen maand is Part V van The Art of Living verschenen, een dik, hardcover 'koffietafel'-boek met exclusieve villa's. Ook onze Villa J-M is hierin opgenomen, gefotografeerd door Hugo Thomassen en Dré Wouters.

Bekijk het project: Villa J-M
Blader online door het boek: The Art of Living - Hardcover - Part V

2022.07.04 Nieuw: een hybride werkomgeving voor Össur DACH, Köln

Afgelopen najaar is Össur DACH in gebruik genomen. Het functioneert als een hub waar medewerkers, klanten en patiënten uit alle windrichtingen elkaar ontmoeten om samen te werken, op te leiden en te trainen met protheses. Össur DACH is een hybride werkomgeving waarin cafetaria, lounges, overleg- en werkplekken vloeiend in elkaar overlopen. Het kantoor is vormgegeven als een schakeling van individuele teamruimtes, die worden afgewisseld met werklounges, (digitale) vergaderruimtes en focus-booths voor video-calls.

Bekijk het project: Össur DACH, Köln

2022.05.16 Architectenweb: Villa J-M, volumes en openingen

Een compositie van robuuste volumes maakt van Villa J-M een beschutte plek in het open en winderige landschap, ergens in het hoge noorden van ons land. Tegelijkertijd geeft het ontwerp van Dreessen Willemse Architecten de bewoners fraaie doorzichten en een weids uitzicht over het water.

Lees het hele artikel op Architectenweb
Bekijk het project: Villa J-M

2022.05.13 Aan het water: Villa J-M

Aan het water: Villa J-M ligt op een kavel dat als een klein schiereiland in het meer van een voormalige zandgroeve ligt. In het open en winderige landschap biedt de robuuste villa een plaats van beschutting tegen de elementen. In het ontwerp gaat beslotenheid samen met weidse uitzichten over het water. Hugo Thomassen legde de villa én het weidse uitzicht vast op beeld.

Bekijk het project: Villa J-M

2022.04.14 IBA Open Weekend: bezoek Cultuurhuis Lichtenberg!

De kerk op de Lichtenberg heeft de afgelopen jaren een flinke metamorfose ondergaan. Hier zijn enkele muziekverenigingen gevestigd, maar het Cultuurhuis biedt nog veel meer mogelijkheden. Kom tijdens het IBA Open Weekend kennismaken met het Cultuurhuis en zie hoe het kerkgebouw verbouwd is. Zo zal je zien dat deze ruimte zich perfect leent voor niet alleen culturele doeleinden, maar ook vergaderingen en seminars voor het bedrijfsleven.

Dreessen Willemse Architecten werkte samen met De Munck Architecten en heel, heel veel vrijwilligers van Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide.

Bezoek het IBA Open Weekend op 23 of 24 april
Bekijk het project: Cultuurhuis Lichtenberg

2022.03.30 Architectenweb: Villa SGB, een compositie van volumes en ruimtes

Architectenweb publiceerde vandaag Villa SGB, gelegen aan de rand van park Hoogveld: In Heerlen is een woonhuis naar ontwerp van Dreessen Willemse Architecten opgeleverd. Villa SGB bestaat uit een paar in een helling gelegen volumes van metselwerk en een deels zwevend volume van stucwerk. Binnen deze compositie is een aaneenschakeling van woonfuncties gerealiseerd.


 

Lees het artikel op: Architectenweb
Bekijk het project: Villa SGB

2022.14.03 Start bouw: De Frontier, Sittard

Deze week is het officiële startsein gegeven voor de bouw van acht appartementen en twee commerciële ruimten van de ‘De Frontier’ in Sittard. Hiermee is er een begin gemaakt aan de allerlaatste fase van Ligne. Aan wethouder Pieter Meekels van de Gemeente Sittard-Geleen de eer om de eerste bekistingsplaat te plaatsen in het bijzijn van Nadja van Es, directeur van JPO en Rob Haarmans directeur van Jongen Bouwpartners.
 ‘De Frontier’, een ontwerp van Dreessen Willemse Architecten, verrijst op een plek met een rijke geschiedenis, precies op de grens van de voormalige schootsvelden én de middeleeuwse vestingwerken van Sittard. De Frontier wordt een woon- en werkomgeving waar je straks geniet van de rust en de vrijheid van het stadspark én de levendigheid van de binnenstad. Een bijzonder mooie plek waar geluk de ruimte krijgt voor toekomstige bewoners en ondernemers. In de afgelopen jaren werd er aan de westzijde van de Schootsvelden het project ‘Ligne’ gerealiseerd, een ontmoetingsplek met hogeschool, museum, filmhuis, bibliotheek en zorgwoningen. ‘De Frontier’ vormt de sluitsteen van deze ontwikkeling.

Bekijk het project: De Frontier, Sittard

2022.10.03 The Art of Living: Ogenschijnlijke eenvoud & respect voor het bestaande

In deze The Art of Living niet één, maar twee projecten van ons bureau. Villa SGB in Heerlen is ontworpen als een minimalistische compositie van volumes. Het ontwerp voor de renovatie en verduurzaming van Woonhuis '56 in Kerkrade is ook minimalistisch, maar met een klassiek karakter dat de oorspronkelijke architectuur respecteert.

Bekijk het project: Villa SGB, Heerlen
Bekijk het project: Woonhuis '56, Kerkrade