dreessen willemse architecten

Koempelbox

Kerkrade

Deze skybox bevindt zich in het Parkstad Limburg Stadion, de thuisbasis van Roda JC. Deze voetbalclub heeft nog steeds veel supporters die een verleden hebben in de mijnindustrie, die in de 60-er jaren van de vorige eeuw sloot. Mijnwerkers werden ‘koempels‘ genoemd, en zo noemen de supporters van Roda JC zich ook. Voor deze supporters vroeg Roda JC om een speciale skybox te ontwerpen, de zogenaamde ‘Koempelbox‘.

De Koempelbox refereert aan de mijnen als een donkere ruimte, met zwart gebeitste houten kastwanden en zwarte plafonds. Robuuste lampen met kooien geven schaars licht. Het enige heldere lichtpunt vormt een foto uit de archieven, waarop koempels de zwarte steenkool van zich af proberen te wassen.

Centraal in de ruimte, die overdag als multifunctionele (vergader-)ruimte wordt gebruikt, ‘s avonds voor diners en tijdens de wedstrijden als skybox, staat een witte vergadertafel, die contrasteert met het zwarte interieur. De tafel bestaat uit 2 delen met de vorm van een kolenwagon en met stalen wielen, die staan op in de vloer ingelaten rails. De brede vergadertafel voor overdag (10 personen) kan zo voor het diner voorafgaand aan de wedstrijd worden gesplitst in 2 tafels voor 20 personen. Na het diner kunnen de tafels naar de zijkant van de skybox worden gerold om de ruimte vrij te maken.

2015