dreessen willemse architecten

Villa 22º

De locatie van Villa 22º is gelegen aan de rand van de uiterwaarden van de rivier de Maas, op een steile helling met een hoek van ongeveer 22 graden. In deze helling is een keerwand geplaatst van bijna 25 meter lang bij 10 meter hoog. Hierdoor ontstaat een ruimte in de berg, waarin het woonprogramma van de villa is ontworpen. Aan achterzijde, op het hoogste punt van de helling, is het volume los gehouden van de ommuring. In deze spatie bevindt zich een langwerpige patio, die daglicht tot in het diepste van de woning brengt, met terrassen op drie verdiepingen. De ruimte is introvert en biedt geborgenheid. Aan voorzijde snijden twee lage keerwanden in de helling en ontsluiten de begane grond, waar zich onder andere een parkeergarage en wijnkelder bevinden. Hierboven toont de villa zich als een lang gestrekt volume van twee bouwlagen. Aan noordzijde is het volume monolitisch en gesloten, aan de zuidzijde is het volume open en geleed in horizontale schijven. Hier bevinden zich de living en terrassen, die zich oriënteren op het aangrenzende landschap. Het zwembad en terras zijn geplaatst op de tweede verdieping, met een weids uitzicht - ook vanuit het water. Via twee glasvlakken onder het wateroppervlak is het zwembad zichtbaar vanuit de woonkamer en keuken.

Villa 22º is geheel ontworpen en gerealiseerd in in-het-werk gestort beton, waarbij maximaal gebruik werd gemaakt van de (constructieve) mogelijkheden van dit materiaal. De villa vormt een ruimtelijke structuur van schijven, vloeren, volumes, trappen en ver uitkragende balkons uit beton.
In de constructieve vloeren, plafonds én wanden is betonkernactivering opgenomen. Ook alle overige mechanische, watervoerende en elektrische installaties zijn in deze schil opgenomen. Een bijzonder element is zacht schijnende betonwand naast de lift, die licht geeft door middel van honderden lichtgeleidende vezels die in het beton zijn ingestort.

De betonnen wanden en vloeren van het exterieur lopen schijnbaar naadloos door in het interieur, waarmee de relatie tussen binnen en het aangrenzende landschap wordt versterkt. Het harde beton wordt hier afgewisseld met zachte en warme vlakken van Ipe-hout, die bijdragen aan een goede akoestiek. De ronde vormen van de helder witte keuken- en badkamermeubels contrasteren met het beton.

2017 - 2018