dreessen willemse architecten

Villa JS

Twee volumes, licht ten opzichte van elkaar gedraaid, liggen hoog op de helling. Grote vensters oriënteren zich op het uitzicht in de verschillende windrichtingen, over de stad Sittard, tot ver over de landsgrens naar België.
In deze wit gestucte volumes bevinden zich de leefruimtes van Villa JS. Zij liggen op het hoogste niveau van het perceel met een prachtig uitzicht én bieden privacy. De woonruimte in het rechter volume loopt via grote schuifpuien naadloos over in de hoog gelegen, op het zuiden georiënteerde tuin. Hier zijn de monumentale bomen en beukenhaag behouden. De oude, brede beukenhagen en hoge ligging geven privacy, terwijl het terras uitzicht heeft over stad en landschap. In het linker volume bevinden zich de werk- en slaapkamers.
De compositie van de volumes wordt gedragen door robuuste muren, opgetrokken uit langformaat metselstenen, die als keerwanden in de helling doorlopen. In de wigvormige opening die tussen beide volumes ontstaat, bevindt zich de entree tot de villa. In het interieur oversnijden de volumes elkaar en ontstaat een interessant ruimtelijk spel. De verschillende niveau‘s van de in split level ontworpen woning komen hier samen. Doorlopende traptreden, bordessen en doorzichten wisselen elkaar af. Centraal staat een hoge wand uit schoonwerk beton, waarom heen de ontsluiting is georganiseerd. Via een daklicht valt strijklicht langs de wand tot in het binnenste van de villa.
Op het onderste niveau, achter de grijsbruine muren, liggen de garage, hobby- en diverse technische ruimten. Aan de achterzijde van de villa lopen de keerwanden door in de helling en vormen een patio, waaraan de wellness ligt. Hier hebben de bewoners maximale privacy.
De woning is energie-neutraal, gerealiseerd met zeer hoogwaardig geïsoleerde gevel- en raamsystemen. Achter de verhoogde dakranden liggen een zonneboiler en zonnepanelen, diep in de bodem wordt de warmte en koude gewonnen middels een bodem-warmtepomp.

2017 - 2022