dreessen willemse architecten

Villa OSF

Stein

De westgrens van de gemeente Stein wordt gevormd door de Maas. De locatie voor het ontwerp van Villa OSF ligt tegen de helling van ‘oud Stein‘ met de oude uiterwaarden van de Maas in de voortuin. De woning is duidelijk georienteerd op dit uitzicht door de transparante voorgevel. Het ontwerp is niet ontstaan door een compositie van volumes maar door het vouwen van vloeren tot wanden. Hierdoor ontstaat ook de duidelijke richting die voorziet in de grote openingen naar deze unieke locatie.

Het ontwerp is volledig uitgevoerd in in het werk gestort beton. De materiaalkeuze komt voort uit enerzijds de esthetische eigenschappen en anderzijds de constructieve eigenschappen van het materiaal. De constructieve eigenschappen zijn zichtbaar in de grote overspanningen en het rondom doorlopende overstek bij de ontmoeting met het maaiveld. Hierdoor drijft de woning in zijn groene omgeving, de uiterwaarden van de Maas.

De parkeerhelling, keerwanden, trappen, vensterbanken en trapwanden zijn uitgevoerd in zichtbeton. Ook alle vloeren, zowel binnen als buiten, zijn uitgevoerd in gevlinderd beton. Om de eenvoud te versterken zijn de aluminium kozijnen verwerkt in de constructie waardoor het glas ‘direct‘ aansluit op de vloeren en wanden. Door de zorgvuldige detaillering en een beperkte materialisatie ontstaat de ogenschijnlijke eenvoud van een woning gevouwen in beton.

winnaar betonprijs 2009

2006 - 2009