dreessen willemse architecten

Woonhuis W

Vijlen

Op het eerste gezicht lijkt het een typische Limburgse vakwerkboerderij. Kenmerkend is de zichtbaar eiken constructie met als vulling stro en leem, evenals de typische kleine raamopeningen. De wens van de huidige bewoners bestond er dan ook uit om deze rond 1750 gebouwde boerderij een transparantere uitstraling te geven.

“We hebben in dit project geprobeerd om dit karakteristieke monument ook voor éénentwintigste eeuwse bewoning geschikt te maken. Uiteraard steeds met de expliciete wensen van de bewoners voor ogen. Het eerste dat we deden, was een grondige analyse maken van de bestaande boerderij. Pas daarna kun je proberen in te haken op de gewenste situatie. Architectuur betreft allereerst een dialoog. En wel een dialoog tussen gebouw, omgeving en onze huidige tijd. In het geval van deze boerderij wilden we het traditioneel gesloten karakter van de boerderij openbreken waardoor de mooie omgeving als het ware toetreedt tot de bewoonde ruimte."

Wat bij binnenkomst direct opvalt, is dat de authentieke sfeer van een dergelijk gebouw ondanks de toegevoegde moderne vormentaal gehandhaafd blijft. De traditionele eikenhouten constructie loopt als een rode draad door alle zichtbare muren. Het gebouw oogt strak modern en tegelijk ook traditioneel ambachtelijk. De moderne meubels contrasteren fraai met de antracietkleurige Noorse leisteen en verschaffen het geheel zowel een vertrouwde als ook een strak modernistische uitstraling. Met name door de transparantie die is bewerkstelligd door het gebruik van glas is er in deze vakwerkboerderij een verbinding met de natuur aangegaan, die als het ware integraal onderdeel uitmaakt van de woonsfeer.

2007