dreessen willemse architecten

Holland Park Blok 20

Diemen

Holland Park is gelegen op de locatie van het huidige Bergwijkpark in Diemen, een kantorenwijk uit de zeventiger jaren, waar sinds jaren sprake was van aanzienlijke leegstand. Architect en stedenbouwkundige Sjoerd Soeters ontwierp een ‘stedelijk dorp‘, enerzijds passend bij de stedelijke agglomeratie en het nabijgelegen Amsterdam, anderzijds passend in het dorp Diemen. Holland Park zal een levendige wijk worden met zo‘n 5.000 inwoners, een nieuwe hotspot op nog geen 10 minuten van het centrum van Amsterdam.

Het ontwerp omvat een serie van openbare ruimten, zoals pleinen, parken en grachten, waarin stedelijke bouwblokken met binnenhoven worden gerealiseerd. De in totaal 23 blokken zijn ontworpen door verschillende architecten, met als resultaat een een mix van stijlen in grachtenpanden, afgewisseld met restaurants, cafés en winkels naast elkaar - zoals ook de oude stad ooit is ontstaan.

Blok 20 is centraal gelegen in Holland Park, tegenover het stadspark, en omvat 112 appartementen, verdeeld over 20 panden met 5 tot 6 bouwlagen op een ondergrondse parkeergarage. Centraal in het blok ligt een semi-publieke binnenhof, waaraan veel van de appartementen worden ontsloten. Dreessen Willemse Architecten tekende voor de gevelarchitectuur van 4 panden, samen met 5 andere architecten. Het structuurontwerp voor blok 20 is ontworpen door Rijnboutt. Daarnaast treedt Dreessen Willemse Architecten op als esthetisch adviseur van de directie tijdens de uitvoeringsfase.

Masterplan: Sjoerd Soeters
Structuurarchitect Blok 20: Rijnboutt
Gevelarchitectuur: Dreessen Willemse Architecten, Geurst & Schulze Architecten, Boporai Associates Architecten, De Architectenzaak, Dik Smeding Architect
Esthetische directievoering: Dreessen Willemse Architecten
Artist Impressions: Archivision

2016 - 2020