Rabobank Parkstad Limburg
HeerlenHet gesloten voormalige Nederlandsche Bank gebouw is getransformeerd tot een open werkomgeving voor 200 werknemers. De bank is niet langer een ontoegankelijk gebouw met geheimen, maar een voor publiek transparant functionerend bedrijf.
Het ontwerp voor de verbouwing en uitbreiding van de Rabobank Parkstad kent een solide karakter. Een efficiënt gebouw, degelijk, tijdloos en gelijktijdig vernieuwend. Het gebouw straalt geen ‘verslinding‘ van middelen uit, maar een innovatieve wijze van duurzaam investeren.
Het bestaande gebouw, voormalig agentschap van De Nederlandsche Bank, wordt uitgebreid tot een vloeroppervlak van ca. 3300 m2 BVO door het huidige volume te verdichten. Onderdoorgangen en binnenplaatsen worden bij het kantoorgebouw betrokken. Het bestaande bankgebouw dat zeer gesloten is, wordt op de koppen gedeeltelijk gesloopt. Op deze plaatsen worden nieuwe volumes en gevels toegevoegd, die een open karakter hebben en zich op de straat oriënteren.
Omdat het volume van het bestaande bankgebouw zeer diep was, werd in het hart van het gebouw een zogenaamde lichthof ontworpen. In de lichthof valt via piramidevormige daklichten het daglicht diep in het gebouw. Hier bevinden zich ook twee patio‘s, die men via grote schuifpuien kan betreden. Door vides in de lichthof worden de twee bouwlagen van het gebouw met elkaar verbonden. De lichthof vormt een plek van licht, lucht en ruimte, maar bovenal voor ontmoeting, informeel overleg of ontvangst.
Een bijzonder element in het gebouw is de voormalige kluis van De Nederlandsche Bank. Deze zeer grote kluis heeft wanden en vloeren van tachtig centimeter dik, zwaar gewapend beton. Door een sparing te zagen in het dak van de kluis kan licht via de lichthof tot in de kluis vallen. Al bij binnenkomst van het gebouw is het gat in het beton van de kluis zichtbaar als teken dat dit gebouw van de bank geen ‘waarde‘ bevat. De kluis is in gebruik als vergadercentrum van het gebouw.
Het gebouw heeft het label ‘Very Good‘ volgens de Breeam-certificering toegekend gekregen. Rekening houdend met het feit dat het een verbouwing betreft, is deze prestatie zeer bijzonder te noemen. In ontwerp en uitvoering werden rekening gehouden met toepassing van hoogwaardige isolatie, beglazing, duurzame bouwmaterialen en energiebronnen zoals mijnwater. Ook elektrische laadpunten voor fietsen en auto‘s, afvalscheiding, vervoersmaatregelen voor personeel maken onderdeel uit van de certificering.
Fotografie: © Hugo Thomassen
Prijzen: Tweede prijs ARC ‘14 Awards (De Architect)
2012 - 2014