Thienbunder
SittardDe lokatie van bouwplan Thienbunder is gelegen in de nabijheid van het centrum en overige voorzieningen zoals scholen en winkels. Het ruimtelijke stedenbouwkundig plan heeft een groen en open karakter en kent een gedifferentieerd woningbouwprogramma. Ruimte en kwaliteit zijn de sleutelbegrippen bij de doorwerking van de 30+8 woningen op basis van de stedenbouwkundige onderlegger en het beeldkwaliteitsplan.
De verkaveling van de 30 eengezinswoningen is verder geoptimaliseerd om de verhouding in oppervlakte en kwaliteit tussen de verschillende kavels te verbeteren. De geschakelde eengezinswoningen met kap zijn in verschillende series geschakeld, waardoor er een afwisselend straatbeeld ontstaat en een herkenbare individualiteit binnen het plan. De woningen zijn voorzien van een oprit+garage of bergingen in de ontsloten achtertuin. De architectuur van de woningen is ingetogen en tijdloos door de materialisering, het witte gevelstucwerk en betonnen luifel met het metselwerk als klassiekere plint. Door het metselwerk accent in de voorgevels ontstaat een individuele woningentree, een duidelijk eigen adres voor iedere woning, ook wanneer deze in rij geschakeld zijn. Het metselwerk, grijs gemêleerde betonsteen voorzien van natuursteengranulaat toplaag, loopt verder door als tuinmuur en omsluit zo op een kwalitatief passende wijze het ruime bouwblok.
De 8 patiowoningen zijn op basis van de stedenbouwkundige onderlegger zo gepositioneerd dat zowel de woonkamer als ook leefkeuken beschikt over een ‘eigen‘ besloten buitenruimte. De woonkamer is georiënteerd op de door metselwerk omsloten patio terwijl de leefkeuken georiënteerd is op de door groene hagen omsloten patio aan in de royale voortuin. De combinatie van beiden patio‘s voorziet in een optimale oriëntatie / bezonning. Met betrekking tot de materialisatie zijn de patiowoningen ‘familie‘ van de rijwoningen. Ook hier vormt het rijke metselwerk, grijs gemêleerde betonsteen voorzien van natuursteengranulaat toplaag, de basis voor het witte gevelstucwerk. De differentiatie in dakhoogte ontstaat door de leefkeuken en woonkamer te voorzien van een royale netto hoogte van 2,9m ten opzichte van de overige ruimtehoogte van 2,6m. Verdere differentiatie van gevel en dak ontstaat door de doorlopende daken waardoor overstekken ontstaan ter plaatse van de entree van de woning en de toegangen naar beide patio‘s.
2013