dreessen willemse architecten

Villa BT

Hoensbroek

De opdrachtgevers van Villa BT woonden vlakbij een oude boerderij, die zij steeds verder in verval zagen raken. Nader onderzoek leerde dat in de carréboerderij van omstreeks 1700 de voormalige brouwerij van Kasteel Hoensbroek gevestigd was. Het gebouw was rijk aan prachtige monumentale details, zoals een gang met kruisgewelven. De opdrachtgevers besloten de boerderij te kopen om deze te laten transformeren tot luxe villa.

In het ontwerp voor de nieuwe villa werd het oudste gedeelte van de carréboerderij van 9 x 7 m2 behouden en geïntegreerd, zichtbaar vanaf alle nieuwe ruimtes. Het oude gedeelte is los gehouden van het nieuwe deel, zodat doorkijkjes ontstaan en lange zichtlijnen die van voor tot achter lopen. In de woonkeuken is de oude buitenmuur over de volledige hoogte te zien en komt deze prachtig tot zijn recht. De interne ontsluiting van het huis loopt via de gangen met de kruisgewelven. Het historische gedeelte is gerestaureerd gebruikmakend van de originele materialen mergel, Kundradersteen en de oude veldbrand.

Een ander gegeven was het uitzicht op Kasteel Hoensbroek. Daar waar de voorzijde van de villa gesloten is, is de achterzijde geheel open en bevinden zich hier de leefruimtes, ieder met een weids uitzicht over de velden tot aan het kasteel. In het huis is alle aandacht voor wellness. Er is een fitnessruimte en een sauna die grenst aan een binnenpatio, tevens bevindt zich hier het binnenzwembad.

2010 - 2012