dreessen willemse architecten

Volta NXT

Echt

In de nieuwe huisvesting in Echt komen de medewerkers en bedrijfsactiviteiten van verschillende (dochter-)ondernemingen in installatietechniek samen tot één bedrijf: Volta NXT. Hier ontstaat de verbinding tussen kennis en techniek, waarmee Volta NXT met innovatieve installatietechnische verduurzaming van woningen en bedrijven bijdraagt aan de energietransitie voor de toekomstige (NXT) generatie.

De zichtlocatie aan het knooppunt van de autosnelwegen A2 en A73 vraagt om een gebouw met twee voorzijden. Door het volume met kantoor ten opzichte van de hal te verschuiven, ontstaat een entreeplein aan de Fahrenheitweg, terwijl de andere gevel zich maximaal oriënteert op de snelweg. De geprofileerde gevelbanden vormen een symbolische verbinding tussen het kantoor en de bedrijfshal. In de kern van het gebouw grijpen het kantoor en de bedrijfshal in elkaar, als punt waar kennis en techniek letterlijk samen komen. Aan buitenzijde is deze kern als een volume herkenbaar, dat Volta NXT als herkenningspunt aan de snelweg markeert. Door de geanodiseerde lamellen-gevel van het volume heen is de installatietechniek gefilterd zichtbaar. Bij de hoofdentree biedt een groot venster zicht op de opleidingsruimte en technische ruimte. De zandkleurige, betonnen plint van het gebouw refereert aan de mergel uit Zuid-Limburg, waar de oorsprong van het bedrijf ligt.

In deze kern van het gebouw bevindt zich een vide, die een visuele en fysieke verbinding vormt tussen de kantoren en de praktijkruimtes, werkplaats, opleidingsruimte én technische ruimtes van het gebouw. Hier bevindt zich de entreelobby met werkcafé, waar monteurs, projectleiders en ingenieurs elkaar ontmoeten. De massief houten lamellen van de trappen en balustrades weerspiegelen de gevel van het exterieur. In een tien meter hoge moswand is de Maasvallei van Maastricht tot aan Venlo als relief verwerkt, waarin stippen van rood gekleurd mos de geboorteplaatsen van de bedrijven van Volta NXT weergeven. Deze Maasvallei refereert tevens aan de klimaatverandering en de strijd tegen het water die Limburg als gevolg hiervan moet leveren. De recente overstromingen uit 2021, bij start van het ontwerp van Volta NXT, liggen nog vers in het geheugen van de Limburgers.

De werkomgeving is afwisselend en uitnodigend ontworpen, met collectieve en individuele ruimtes voor verschillende vormen van activity based werken. Er zijn seminar- en (digitale) vergaderruimtes en focus-ruimtes om alleen, samen of digitaal te werken. Het industriële karakter van de werkomgeving, waarbij de door Volta NXT gerealiseerde installatietechniek zichtbaar is, onderstreept de activiteiten van het bedrijf.

Het gebouw zal worden gecertificeerd met BREEAM ‘Excellent‘. Toiletten worden gespoeld uit een regenwater-buffer en het gehele dakvlak is benut voor zonnepanelen, die de laadpunten voor het elektrische wagenpark voorzien van stroom. De triple beglazing van de gevel met buitenzonwering zorgt voor een comfortabel binnenklimaat, waarbij in ontwerp rekening is gehouden met de oriëntatie van de gevels: de grootste glasgevel ligt vrijwel op noord gericht. In het interieur zijn circulaire materialen toegepast, zoals gerecyclede houtpanelen en akoestische vilten wanden, die zijn gemaakt van gerecyclede defensiekleding. Ook zijn er stoelen van plant-based materialen toegepast, vervaardigd uit industriële hennep.


Fotografie: © Hugo Thomassen

2021 - 2024