dreessen willemse architecten

Burgemeester Dohmenplein

Kerkrade

De woningen worden in drie strak opgelijnde blokken aan het plein gepositioneerd, zodat een heldere openbare ruimte ontstaat. De twee bouwlagen sluiten in hoogte aan op de aangrenzende bestaande bebouwing. Door de bouwblokken te differentiëren in verschillende woningtypes, ontstaat een schakeling van volumes. Hierdoor wordt een menselijke schaal geïntroduceerd en krijgen de woningen een individueel karakter. De woningen op de hoeken van de bouwblokken verbijzonderen zich in opzet en oriëntatie. Binnen één rij woningen wordt gedifferentieerd in woningtype, zodat niet alleen de blokken ten opzichte van elkaar verschillen, maar ook verscheidenheid binnen één rij woningen ontstaat. Binnen de verschillende types kunnen de bewoners nog naar individuele behoefte aanpassingen laten doorvoeren. Iedere woning is ontworpen als een levensloop-bestendige en rolstoeltoegankelijke patiowoning, waarbij naast het woonprogramma één ruime slaapkamer met badkamer op de begane grond zijn gesitueerd.

De gevels zijn afgewerkt met een isostuc-systeem, waarmee zowel de hoge isolatiewaarden als de moderne uitstraling kan worden gerealiseerd. De plint van de woning wordt opgetrokken uit baksteen, die wordt gerecycled uit de oorspronkelijke flats op deze locatie. Achter hoog opgetrokken dakranden liggen op het zuiden georiënteerde zonnepanelen, die vanaf de straat niet zichtbaar zijn. De lagere daken worden als groendak uitgevoerd.

Op de begane grond springen de entree en de naastgelegen raampui van de woonkamer iets terug, zodat een overdekt terras ontstaat. Door het gebruik tuinmuren, die deels als plantenbak worden vormgegeven, ontstaat een semi-private voortuin vanwaaruit contact met het plein goed mogelijk is. Hier krijgt de auto een plaats zonder dat deze het straatbeeld bepaalt. De tuinmuren sluiten aan bij de plinten van de woning, en worden eveneens uit gemetseld met uit de bestaande gebouwen gerecyclede baksteen.

2014 - 2016