dreessen willemse architecten

Malpertuisplein

Maastricht

Het ontwerp voor het nieuwe Malpertuisplein voorziet in 59 duurzame, toegankelijke woningen in de sociale- en middenhuur sector. Ook komt het buurthuis terug in het gebouw, zodat de functie van het Malpertuisplein als ontmoetingsplek blijft behouden. Ook het groene plein met bestaande bomen functioneert als speel- en ontmoetingsplaats.

Het gebouw heeft een meanderende vorm: een 3-laags volume vormt een gevel aan de Cantecleerstraat, terwijl het 4-laagse volume juist terugwijkt van de straat en een omarmende beweging maakt rond het nieuwe bomenplein aan de rotonde. Deze groene buitenruimte met 6 bestaande, volwassen bomen loopt trapsgewijs af naar de rotonde. Voor het gebouw ligt een breed trottoir, een leefplint, waar de voordeuren en keukens van de woningen aan een ‘Delfste stoep´ liggen. Mooi detail: de betonnen kaders bij de entree's en trappenhuizen verwijzen naar de oorspronkelijke architectuur.

De woningen op de verdiepingen hebben hun entree aan de hofzijde van het gebouw. Hier bevinden zich de parkeerplaatsen op een met hagen en bomen beplant plein. De gevel van het gebouw bestaat hier uit een brede (leef-)galerij, waar plaats is voor een bankje en groen. De stalen structuur die de galerij draagt zal met groen worden begroeid en heeft een zacht, informeel karakter. Het vele groen zal zorgen voor een vermindering van eventuele hittestress.

I.s.m. Ziegler Branderhorst (stedenbouw en ontwerp openbare ruimte)

2021 -