dreessen willemse architecten

Puur Heilust

Kerkrade

Het Park Heilust, waarin de locatie van de opgave is gelegen, vormt een belangrijk onderdeel van de Groene Loper van Kerkrade, die Park Gravenrode en het Pferdelandpark verbindt. Park Heilust is de grootste, groene tussenschakel. Het park is ruim en natuurlijk, met heuvelige bloemenweides en grote bomen, met de groene loper als breed en herkenbaar pad met een recreatieve functie.

De twee woonclusters met in totaal 25 levensloop bestendige eengezinswoningen in het Parkbos krijgen een bijzondere positie in Heilust, anders dan de bouwblokken met in een rij geschakelde woningen die dit deel van Kerkrade-West kenmerken. Het stedenbouwkundig concept gaat uit van geschakelde woningen, die in de vorm van twee bloemen in het park worden geplaatst. In deze bloemvorm worden de woningen ten opzichte van elkaar verschoven en verdraaid en ontstaan bijzondere kwaliteiten.

De straat wordt een hof, een plein met ruimte voor groen en spelende kinderen. Daarnaast oriënteren de woningen zich zowel met de tuin- als met de zijgevels op het park. Er is meer licht, lucht en ruimte tussen de woningen, waardoor de hof verbonden wordt met het park en hier natuurlijk in overgaat. Het groen binnen het hof versterkt dit. De erfgrenzen krijgen een zachte, afgeronde vorm zoals de blaadjes van een bloem. Alle woningen zijn vormgegeven als strakke volumes zodat de woonclusters, ondanks de amorfe ordening, een samenhangend geheel vormen.

 

2019