dreessen willemse architecten

Stadswoningen Cielo Sphinxkwartier

Maastricht

Het Sphinxkwartier wordt gerealiseerd op het terrein van de voormalige Sphinxfabrieken in Maastricht, net achter het monumentale Eiffelgebouw. De eerste fase van het project omvat een ondergrondse parkeergarage voor 289 parkeerplaatsen met daarop 3 bouwblokken genaamd Amonet, Cielo, en Gustav. Dreessen Willemse Architecten ontwierp de parkeergarage en Cielo, een stedelijk bouwblok met 36 grondgebonden stadswoningen.

Het stedenbouwkundig plan voor het Sphinxkwartier wordt getypeerd door bouwblokken met een grote schaal, een schaal die aansluit op het Eiffelgebouw en andere oude fabrieksgebouwen in het gebied. De stadswoningen werden geconcipieerd als een ensemble, een stedelijk bouwblok dat in schaal aansluit op de naastgelegen bouwblokken met appartementen. Anders dan bij een reguliere aaneenschakeling van rijwoningen is de kleinere schaal van de individuele woning pas op het tweede gezicht waarneembaar. Sprongen in het bouwblok reageren op de naastgelegen pleinen en gebouwen en differentiëren de 24 huur- en 12 koopwoningen in verschillende woningtypes, waarvan enkele met een dakterras. Twee hoeken van het bouwblok worden geaccentueerd door hoge stadsvilla‘s van vier verdiepingen om het plan verder te verankeren in zijn context.

De architectuur van de woningen refereert naar het industriële verleden van het Sphinxkwartier. De gevel is ontworpen als een raster met terugliggende vlakken in het metselwerk met raamopeningen, Deze bouwwijze werd ook in het nabijgelegen Eiffelgebouw en Brikkengebouw gebruikt. In deze vlakken is een patroon aangebracht met speciaal ontworpen, afgeronde vormstenen, die refereert aan de stapeling van kopjes en kommetjes zoals deze vroeger op deze plek door Sphinx werden geproduceerd. Wanneer de zon schijnt, komen de gevels tot leven door het schaduwspel van de vormstenen.

Architect Cielo & parkeergarage : Dreessen Willemse Architecten
Architect Amonet: Bedaux de Brouwer Architecten
Architect Gustav: Inbo
Masterplan: Palmbout Urban Landscape i.s.m. Humblé Martens & Willems architecten
Fotografie: Hugo Thomassen
Artist Impressions: Prime Media Studio
Website: Wonen in het Sphinxkwartier

2016 - 2020