dreessen willemse architecten

Energie nul woning

Heerlen

‘Knik naar de Zon‘ is de eerste realisatie in ‘De Wijk Van Morgen‘, een project dat is ontstaan in Zuyd Hogeschool. Hierbij worden duurzame technieken ontworpen, getest en gebouwd. Het programma is ontwikkeld tot een samenwerkingsverband van Onderwijs en Onderzoek, Ondernemers, Overheden en Omgeving.

Het winnende schetsontwerp van studenten Addo Frints en Kaj Segers diende als basis, die Dreessen Willemse Architecten ontwikkelde tot een uitvoeringsgereed ontwerp. Hierbij werd nauw samengewerkt met adviseurs om technische duurzaamheids-concepten integraal te vertalen naar het energie-nul-gebouw, waarin werken en onderzoek worden gecombineerd.

Zoals de naam al zegt maakt het volume van het gebouw een letterlijke knik naar de zon om het rendement van de PV- panelen op het dak te optimaliseren. Het gebouwvolume is compact gehouden om transmissieverlies te beperken. Eveneens is de plaatsing van raamopeningen streng gereguleerd naar orientatie en is de open- dicht-verhouding van de gevel geoptimaliseerd.

2009 - 2011