dreessen willemse architecten

Villa J-M

Villa J-M is gesitueerd op een kavel dat als een klein schiereiland in het meer van een voormalige zandgroeve ligt. In het open en winderige landschap biedt de robuuste villa een plaats van beschutting tegen de elementen. In het ontwerp gaat beslotenheid samen met weidse uitzichten over het water.
De villa bestaat uit een compositie van volumes en schijven, die een aan drie zijden omsloten binnen- en buitenruimte vormt. Deze buitenruimte is een half-open patio waarin het zwembad en een terras liggen, met uitzicht naar het water, maar tevens met voldoende beschutting en privacy. Aan deze patio is ook de woonkeuken gesitueerd. De woonkeuken kijkt via openingen tussen de volumes naar de straat. Hier schijnt de ochtendzon vanuit het oosten naar binnen. Aan de westzijde is het volume met de living en een TV lounge als een paviljoen vooruitgeschoven naar de waterkant. Hier zie je ‘s avonds de zon weer achter de horizon verdwijnen.
De zware volumes van strak metselwerk geven een solide karakter en benadrukken de privacy en beslotenheid van de villa. De voorzijde oogt zeer gesloten, met slechts één raam en opengewerkt metselwerk. Eenmaal binnen opent de woning zich en biedt deze doorzichten en een weids uitzicht over het water.

2017 - 2022