dreessen willemse architecten

Villa VH

Heerlen

Het ontwerp voor verduurzaming, modernisering en uitbreiding van de statige villa uit de dertiger jaren respecteert het oorspronkelijke karakter van de woning. Er werd gewerkt met meerdere kleine en precieze ingrepen, waarbij authentieke én nieuwe materialen, vormen en technieken samen gaan. Pas op het tweede gezicht word je het moderne binnen het klassieke beeld gewaar.

De architectuur van de bestaande villa vormde een streng kader voor de renovatie en verbouwing. Bestaande typologische elementen zoals erkers en dakkapellen werden subtiel aangepast of vervangen. Hierbij werd gebruik gemaakt van oorspronkelijke materialen zoals hardsteen, zink en ambachtelijk timmerwerk. Door de gevel in de spouw en vanaf binnenzijde te isoleren, komt het gerestaureerde Noorse metselwerkverband weer optimaal tot zijn recht. Kozijnen werden daarentegen vervangen door eigentijdse aluminium renovatieprofielen, gecombineerd met ‘luiken‘ van houten lamellen. Ook in het interieur werden karakteristieke elementen, zoals de entreehal en de houten dakspanten behouden en gecombineerd met moderne elementen, zoals een glazen vloer.

Het ruime perceel bood voldoende ruimte om de villa zowel aan voor- als aan achterzijde uit te breiden. Aan voorzijde is een ondergrondse garage en berging ingegraven in de hellende voortuin, ogenschijnlijk los van de villa. Op deze wijze wordt het bestaande, evenwichtige beeld van de vrijstaande woning niet aangetast. Aan achterzijde zijn een overdekt terras, zwembad en wellness aan de woning toegevoegd. Het programma is in twee vleugels aan weerszijden van het perceel geplaatst, in een transparante compositie van in het werk gestorte betonnen schijven en daken, ondergeschikt aan de oorspronkelijke villa. Op deze wijze behouden ook de woonruimtes een open relatie met de tuin, hetgeen wordt versterkt door een patio met een meerstammige boom.

Interieurontwerp: Ontwerpbureau Op den Kamp

2019 - 2021