dreessen willemse architecten

Woonhuis PMK

Valkenswaard

Aan de doorgaande weg richting de Belgische grens, in het zuiden van Noord-Brabant, passeer je aan linkerzijde het Woonhuis PM. Het rechthoekige, helder witte volume onderscheidt zich zonder op te vallen binnen de grote diversiteit van bebouwing aan de rand van het dorp.

Het woonhuis vormt een logische vertaling van de wensen van de opdrachtgevers, die een compact maar compleet woonprogramma zochten, met comfort en luxe, op de kavel gelegen aan de doorgaande weg naar België. De opdrachtgevers: “We wilden een bijzonder en een zo compact mogelijk huis waarbij gebruik gemaakt zou worden van een beperkt aantal verschillende materialen". Mooi door eenvoud en detaillering ". Het resultaat is een modern woonhuis, dat niet onderhevig is aan de mode, maar de klant past als een ambachtelijk gemaakt maatpak. Het woonhuis representeert een tijdloze architectuur waarbij de hoge kwaliteit van het ontwerp, het materiaal en de detaillering bovendien een lange levensduur garandeert.

Het woonhuis is tegen de noordgrens van de kavel geplaatst en oriënteert zich op het zuiden. Drie royale schoonwerk betonnen terrassen doorsnijden het volume en delen het huis in. De voorgevel is zeer gesloten als reactie op de drukke, doorgaande weg. Het terras aan deze zijde nodigt de bezoeker tegelijkertijd uit en vormt een duidelijke, welkome entree. Het kantoor bevindt zich als meest ‘publieke‘ functie aan dit terras.

Aan zuidzijde van het huis strekt zich een zwevend terras over de dieper gelegen tuin uit naar de kavelgrens. Aan dit terras ligt de living, die middels een brede schuifpui toegang heeft tot de buitenruimte. Aan oostzijde bevindt zich de eetkeuken, waar je heerlijk zittend in de ochtendzon van je ontbijt kunt genieten. Ook hier bieden brede schuifpuien toegang tot het ochtendterras. De ruime keuken is op maat ontworpen en biedt met in het blad geïntegreerde afzuiging en de hoogwaardige inbouwapparatuur veel comfort. Een dubbelzijdige openhaard scheidt de eetkeuken van de living, die als een klassieke ‘opkamer‘ een paar treden hoger ligt, met zichtrelatie naar de keuken. De achterwand van de woonkamer is een schoonwerk betonwand, een expliciete wens van de opdrachtgever zelf. Deze betonwand staat centraal in het huis en organiseert de interne routing.

Luie, open trappen met massief stalen treden aan de schoonwerk betonwand verbinden de drie verdiepingen van het woonhuis met elkaar, scheidingen zijn slechts met glazen deuren aangebracht. Het huis is hierdoor licht en zeer open. Op de verdieping valt via een daklicht strijklicht over de betonnen wand. Op de verdieping bevinden zich verder de masterbedroom met inloopkast, en suite badkamer met sauna. Een tweede ruime slaapkamer met eigen badkamer functioneert als gastenkamer.

Het huis is volledig onderkelderd. In dit souterrain bevinden zich de derde slaapkamer/ fitness, wasruimte en berging. De wasruimte is middels een stortkoker voor de vuile was direct verbonden met de badkamer op de eerste verdieping.

2007 - 2009